ESMERALDA

BIOGRAFIE

Esmeralda Schütz (Drunen, 1988) begon op 7-jarige leeftijd met zingen in een kinderkoor. Op diezelfde leeftijd kreeg ze haar eerste pianoles. Ze studeerde Klassiek Zang aan het Utrechts Conservatorium, waar ze in april 2014 afstudeerde met haar bachelor eindexamenconcert. Tijdens haar studie was ze projectlid van het Nederlands Concertkoor en deed ze mee aan een stageproject van het Groot Omroepkoor. Ze dirigeerde diverse koren en is momenteel muzikaal leider van a cappella koor Pavane.

Naast het blijven uitdiepen van haar muzikale mogelijkheden, wil Esmeralda zich verder ontwikkelen als theatermaker. In Londen liep ze stage bij het Finborough Theatre, waar ze verschillende functies bekleedde. Ze regisseerde Expectations, een eenakter waar ze ook co-auteur van is en ze nam het script en de regie van de nieuwe operavoorstelling Le Nozze zonder Figaro voor haar rekening.

September 2015 rondde ze haar bachelorstudie Amerikanistiek af aan de Universiteit van Utrecht. Rond diezelfde periode begon ze als vrijwilliger bij de Heusdense Televisie en Radio. Voor deze lokale zender  presenteerde ze tot begin 2018 het radioprogramma Efkes Buurten. In 2017 werd haar sprookje Anne en de eikenboom in VierSeizoenenLand als een van de veertien winnaars gekozen in de ‘Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen’ van De Efteling.

Seizoen 2018-2019 speelde ze samen met de Belgische acteur Peter Marichael de nieuwe theatervoorstelling Heen en terug, alstublieft… in de Minardschouwburg en het Arcatheater te Gent en in Theater De Leest in Waalwijk.  Esmeralda woont en werkt sinds maart 2019 in Gent (België). Voor najaar 2022 staat de uitvoering van een nieuwe muziektheatervoorstelling gepland.